Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Trend in België: minder bouwen, méér renoveren

clock min. reading time

Bouwen blijft de grote droom van elke Belg. Maar door het almaar stijgende kostenplaatje gaan we op zoek naar meer betaalbare alternatieven, zoals renoveren. Dat blijkt uit een trendrapport van Woningen Blavier. Een evolutie die Vlaams minister van Omgeving stimuleert. Volgens het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) komt er een ‘betonstop’ in 2050.

Bouwdroom niet (altijd) haalbaar

Hoewel ruim de helft van de Belgen liever bouwt dan renoveert, zal 75% uiteindelijk toch kiezen voor de aankoop van een woning om die daarna te renoveren. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt namelijk dat hun aanvankelijke bouwplannen niet haalbaar zijn. De belangrijkste redenen die ze aanhalen: het gebrek aan financiële tussenkomsten door de overheid (65%) en de schaarse, dure bouwgronden (44%).
Vooral de jongere generatie rekent niet meer op de overheid, van wie ze op termijn weinig tot geen financiële steun meer verwachten. Uit het rapport blijkt dat er een kloof gaapt tussen de jongste generatie met bouwplannen en de oudere generatie.

Doe-het-zelf-aspect

Bij de keuze voor een renovatieproject is het doe-het-zelf aspect om budgettaire redenen doorslaggevend. Zo kunnen de werken in de tijd gespreid worden en is er de mogelijkheid om de werken zelf uit te voeren. De charme die een bestaande woning biedt, komt op de derde plaats als reden om voor een renovatieproject te kiezen.

Betonstop in 2050

De overheid wil tegen 2050 een ‘betonstop’ invoeren in Vlaanderen. Concreet: elk nieuw bouwproject zal dan gecompenseerd moeten worden door op een andere plaats evenveel ruimte aan de natuur te geven. “Er wordt te veel open ruimte aangesneden. We moeten die trend keren”, benadrukt de minister van Omgeving.

Tip: Je woning renoveren met nieuwe ramen en deuren? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Of vraag een gratis brochure aan voor meer informatie.