Vraag een gratis offerte

Actualiteit

KB 234: Van oude rijwoning naar kwalitatieve gezinswoning met E-peil 29

clock min. reading time

Tegen 2050 wil Zuid-West-Vlaanderen een klimaatneutrale regio zijn. Daarvoor moeten er jaarlijks 3000 verouderde woningen gerenoveerd worden. Ambitieus, denkt u? En toch… Dat zo’n renovatie ook met een beperkt budget kan, hebben het Sociaal Huis en de gemeente Kuurne aangetoond in een oude rijwoning in de Koning Boudewijnstraat 234. 

Het Sociaal Huis en de gemeente werkten hiervoor samen met de RenovatieCoach van Intercommunale Leiedal en een aantal private partners. Het project is dan ook het resultaat van een unieke samenwerking tussen overheid en bouwsector.

Voorbeeldwoning

De woning moet een voorbeeld aan de hele regio Zuid-West-Vlaanderen stellen. Door de krachten te bundelen, zijn de partners erin geslaagd om een oude rijwoning om te vormen tot een kwalitatieve en energiezuinige gezinswoning, goed voor het milieu en de portemonnee. Met een vooropgesteld E-peil van 30 lag de lat hoog, maar met een eindscore van E29 doet de woning zelfs nog beter. Ter vergelijking: sinds dit jaar moeten nieuwbouwwoningen aan een E-peil 40 voldoen, pas vanaf 2021 aan het E-peil 30!

Een resultaat dat alleen met een torenhoog renovatiebudget bereikt kan worden, denk je? Wel, dankzij doorgedreven dak-, muur- en vloerisolatie en doordachte technieken in een compact volume konden we het budget onder de 100.000 euro houden! Het budget omvat alle sloop- en grondwerken, een volledig nieuw dak, de gevelbekleding, isolatiewerken én alle technieken (zoals zonnepanelen, pleisterwerk, een keuken en badkamer en zelfs nog een likje verf).

“Voor mij is het in dergelijke (maar ook in particuliere) projecten vooral belangrijk om mijn klanten zoveel mogelijk te ontzorgen,” aldus RenovatieCoach Bart Deneckere. “Dat kan door betrouwbare aannemers te zoeken, door een realistische maar haalbare planning op te stellen en die ook van kortbij op te volgen, enzovoort. Allemaal zaken die heel wat onnodige kosten kunnen vermijden. In deze context is de rol van de RenovatieCoach ook in dit project zeker een meerwaarde gebleken.”

Opendeurdagen

Tijdens de opendeurdagen op 9 en 10 november stellen we de woning met trots voor aan het ruime publiek. Naast de RenovatieCoach en het Woonloket staan ook de architect, EPB-deskundige en verschillende aannemers ter beschikking. Zo krijgt iedere bezoeker de kans om de volledige woning te doorlopen en meteen ook al zijn vragen te stellen aan de specialisten ter plaatse. Bovendien zorgen verschillende aannemers voor leuke prijzen die onder de bezoekers aan de opendeurdag zullen worden verloot.

De volledige renovatie werd bovendien in een overzichtelijk eindrapport gegoten. In het rapport worden alle structurele werken en technieken toegelicht. Je kan er de kostprijzen in terugvinden en eventuele alternatieve technieken ontdekken. Het rapport is een handige leidraad voor elke verbouwer die zelf aan de slag wil gaan!

Sociaal karakter

Een kwalitatieve en energiezuinige woning, het is een project dat perfect past binnen het woonbeleid van de gemeente. Schepen Francis Watteeuw: “We hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in het opkrikken van de woonkwaliteit en de energiezuinigheid van de Kuurnse woningen. Met deze woning, die een echte modelwoning is, tonen we nogmaals aan eigenaars en verhuurders dat betaalbaarheid, energiezuinigheid en kwaliteit kunnen samengaan in een verbouwing.”

Naast kwaliteit en energiebesparing had het project ook een sociale ambitie. OCMW-voorzitter Bram Deloof is dan ook zeer tevreden: “Verbouwen kost geld, maar mits een goede ondersteuning bij het plannen, het duidelijk vastleggen van wat je wel en niet wil, het kiezen van de juiste aannemers en materialen kan een pak geld bespaard worden. Met dit project tonen we niet enkel het resultaat, de klemtoon ligt ook op de weg ernaar toe om tot een lagere factuur te komen, met behoud van kwaliteit. Aanvullende premies moeten voor de extra boost zorgen.”