Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Energiezuinig bouwen: iedereen BEN!

clock min. reading time

Ben jij ook een van die vele Belgen die plannen hebben voor een nieuwbouw? Energiezuinig bouwen is de boodschap. Want het is de investering meer dan waard, en de premies kunnen hoog oplopen.

De e-peilpremie

Het E-peil staat voor het energieprestatiepeil van een nieuwbouwwoning of een appartement. Hoe beter je nieuwe woning daarop scoort, hoe hoger de premies zijn. Naast een premie krijg je ook nog een fikse korting (tot wel 100%) op je roerende voorheffing, en dit gedurende 5 jaar. Wel opletten: je woning moet beter scoren dan het wettelijk bepaalde minimum. De premies en de kortingen vraag je aan bij je netbeheerder.

En uiteraard zorgt energiezuinig bouwen voor een permanent lagere energiefactuur. Goed nieuws dus, nu de elektriciteitsprijzen weer de hoogte in dreigen te gaan.

Waar moet je op letten bij energiezuinig bouwen?

Wil je energiezuinig of bijna-energieneutraal (BEN) bouwen? Laat je dan bijstaan door een goede architect en aannemer, en hou zeker rekening met deze vijf factoren:

Dak en vloer

Zorg voor een degelijke isolatie van daken en vloeren. Afhankelijk van het soort dak (hellend, plat, …) kies je voor andere materialen en isolatiesystemen. Belangrijk is dat de isolatie correct wordt geplaatst.

Buitenmuren

Ook hier draait het om een goede isolatie. De muurisolatie moet perfect op de vloerisolatie aansluiten voor het gewenste resultaat.

Glas, ramen en deuren

Ga in elk geval voor hoogrendementsglas. Weet ook dat PVC hét materiaal bij uitstek is om ramen en deuren optimaal te isoleren en luchtdicht te houden.

Kom in elk geval eens praten met een van onze verdelers-specialisten. Zij kunnen je uitstekend begeleiden bij je keuze.

Ventilatie

Wie goed isoleert moet ook zorgen voor een goede ventilatie. Vochtige en vervuilde lucht moet worden afgevoerd. Verse en droge, gezonde lucht moet dan weer de weg naar binnen vinden. Droge lucht is immers makkelijker op te warmen én warm te houden.

Verwarming en hernieuwbare energie

Zonneboilers en zonnepanelen blijven nog altijd een uitstekende investering. Maar ook een warmtepomp of een biomassa-installatie behoren tot de mogelijkheden. Informeer je in elk geval goed over het rendement!

Deceuninck is een van de initiatiefnemers van ‘Iedereen BEN’. Bijna-energieneutraal bouwen wordt de norm voor nieuwbouw vanaf 2021, en levert je ook nu al fiscale stimuli en interessante leningen op!