Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Bijna-energieneutraal in 2020: wat kun je nu al doen?

clock min. reading time

Binnen enkele jaren moet elke nieuwbouwwoning (én elk doorgedreven renovatieproject) bijna-energieneutraal zijn. Dat betekent dat energiezuinige maatregelen in de nabije toekomst nog meer aan belang zullen winnen. Wat kun je nú al doen om minder te verbruiken? Enkele opties uitgelicht.

Bijna-energieneutraal wonen = quasi geen energie verbruiken

In een bijna-energieneutrale of BEN-woning verbruik je weinig tot geen energie voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. De minimale energie die nodig is, is afkomstig van groene energiebronnen. Een uiterst duurzaam project dus, zo’n BEN-woning. Maar hoe realiseer je jouw bijna-energieneutrale woonst? Investeren in isolatie is een absolute must.

Isolerende ramen

Voor een bijna-energieneutrale woning gelden bepaalde richtlijnen. Een van die richtlijnen bepaalt dat de U-waarde van de ramen – dat is het warmtedoorgangscoëfficiënt – maximaal 1,50 W/m²K mag bedragen. Die waarde wordt bepaald door de kwaliteit van de beglazing en het schrijnwerk. Om aan de BEN-normen te voldoen, kies je dus het best voor hoogrendementsglas in combinatie met stevige en goed afsluitende raamprofielen.

Energiezuinige pvc-ramen

Met pvc-ramen van hoogstaande kwaliteit zit je wat dat betreft goed. De hoogisolerende pvc-ramen van Deceuninck verzekeren je – zeker als ze luchtdicht zijn ingebouwd – van een uitstekende thermische (én akoestische) isolatie. Dat levert meestal optimale U-waarden op, tot 0,65 W/m²K. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en stijlen, zodat je zeker ramen vindt die naadloos aansluiten bij de rest van je woning – of die nu klassiek, modern of cottage is …

EPB-eisen strenger

In de aanloop naar de BEN-norm worden de EPB-eisen voor woningen gaandeweg strenger:

  • Tot eind   2017   geldt   een   maximaal E-peil van E50.
  • In 2018 wordt E40 van kracht.
  • In 2020 wordt het E35.
  • Vanaf 2021 wordt bouwen volgens de BEN-principes – met een E-peil van 30 of lager – de standaard in Vlaanderen.

Wil je meer te weten komen over bijna-energieneutraal wonen? Neem dan zeker ook een kijkje op de site IedereenBen.be.

Onderstaand filmpje vertelt je alvast hoe je de juiste ramen kiest voor je BEN-woning.