Vraag een gratis offerte

Actualiteit

BEN-woningen, passiefhuizen of lage energiewoningen?

clock min. reading time

Ben jij ook fan van duurzaam wonen? Dan weet je ongetwijfeld dat duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook garant staat voor comfort én een betaalbare energierekening. Je hebt daarbij de keuze uit drie bouwtypes: BEN-woningen, passiefhuizen of lage energiewoningen. Ontdek hier de belangrijkste kenmerken van elk type woning!

Lage energiewoningen

De naam zegt het zelf: in een lage energiewoning wordt er alles aan gedaan om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Dit zijn de kenmerken:

  • E-peil (globale energieprestatie) lager dan 60
  • K-peil (globaal isolatiepeil) niet hoger dan 33
  • Een lage energiewoning verbruikt rond de 30 kWh/m² vloeroppervlakte op jaarbasis voor koeling en verwarming.

BEN-woningen

BEN-woningen leggen de lat een stuk hoger. Het E-peil mag er maximaal 30 bedragen en het K-peil is er gelimiteerd tot 40. De weinige energie die verbruikt wordt, moet daarbij afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen. Daarnaast geldt er ook een strenge warmtedoorgangscoëfficiënt voor ramen en vloeren:

  • In een BEN-woning mag de U-waarde van de beglazing maximaal 0,10 W/m²K zijn.
  • De Uw-waarde van de vensters (raamprofiel+ beglazing) mag er niet hoger zijn dan 1,50 W/m²K.

De netto-energiebehoefte voor verwarming in een BEN-woning is gelijk aan of lager dan 70 kWh/m².

Passiefhuizen

Passiefhuizen gaan nóg een stapje verder. In deze woningen is er een minimale nood aan energie dankzij superieure isolatie, luchtdichtheid en slimme oriëntatie. De netto energiebehoefte wordt er teruggebracht naar 15kWh/m². Een zero-energiewoning voldoet aan dezelfde eisen maar haalt haar energie ook nog eens uit hernieuwbare energiebronnen.

Op zoek naar hoogisolerende ramen die het onderste uit de kan halen en je passief-, lage-energie- of BEN-woning naar een hoger niveau tillen? Bij Deceuninck ben je aan het juiste adres. Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers!