Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Woonbonus: wat na de verkiezingen van 2014?

Terug naar overzicht

Een woning kopen of bouwen is een serieuze investering. Het komt er dan ook op aan om de beste leentarieven uit de brand te slepen en de fiscale stimuli, zoals de woonbonus, optimaal te benutten. Op die manier houd je extra budget over om te investeren in een op-en-top energiezuinige woning met hoogisolerende ramen en deuren. Wat de woonbonus betreft, zit je dit jaar sowieso safe: het fiscaal voordeel blijft in 2014 ongewijzigd. Maar wat in 2015?

Woonbonus: wijziging pas mogelijk vanaf 2015

Wil je absoluut zeker zijn dat je nog profiteert van de woonbonus zoals die er vandaag uitziet? Dan investeer je het best dit jaar nog in een nieuwe woning. Om verwarring of onduidelijkheden uit te sluiten, is er namelijk beslist om het systeem tot eind 2014 te handhaven, wat de uitkomst van de verkiezingen ook moge zijn. Pas in 2015 zal het systeem van hypotheekrenteaftrek mogelijk hervormd worden. De woonbonus is dan geen federale bevoegdheid meer, maar een gewestelijke.

Scenario 1: gewesten werken geen aparte regeling uit

Om het woonbonusdossier te kunnen overhevelen naar de gewesten, zet de federale regering het fiscaal voordeel in 2015 om in een belastingvermindering. Alle leningen afgesloten vóór 1 januari 2015 zullen een voordeel genieten dat overeenkomt met de huidige fiscale aftrekbaarheid. Voor leningen getekend ná 1 januari 2015 komt er een belastingvermindering tegen een vast tarief van 45 procent. Dit gaat om een voorlopige regeling die geldt zolang de Vlaamse, Waalse en Brusselse regering geen apart stelsel hebben uitwerkt.

Scenario 2: gewesten kiezen voor eigen aanpak

Hoe de gewesten de woonbonus na 2014 zullen invullen, is koffiedik kijken. Dat hangt namelijk volledig af van de samenstelling van de regionale overheden na de verkiezingen:

  • Deze partijen willen de woonbonus behouden: CD&V, N-VA en sp.a.
  • Open Vld wil kandidaat-bouwers laten kiezen tussen lagere registratierechten en de woonbonus.
  • Groen is de enige partij die de woonbonus wil afbouwen. Alleen de eerste 15 jaar mag je een hypotheeklening fiscaal aftrekken.

Extra besparen met PVC ramen en deuren

Niet alleen via de woonbonus kan je de kosten van je nieuwbouw of renovatie drukken, je maakt ook aanspraak op andere fiscale stimuli en premies. Vooral energiezuinige maatregelen worden sterk gestimuleerd. Zo worden investeringen in isolerende ramen een stuk aantrekkelijker gemaakt via de  combipremie. Bij nieuwbouw kan ook het unieke Deceuninck prekader, specifiek ontworpen voor het luchtdicht inbouwen van ramen en deuren, een aanzienlijke bijdrage leveren tot het verminderen van uw energiefactuur.

Laat je er ook liever geen gras over groeien? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!