Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Studie over woonbonus Brussel doet opmerkelijke vaststellingen

Terug naar overzicht

De Vlaamse woonbonus in de vorm van een hypothecaire aftrek is sinds begin dit jaar voorgoed verleden tijd. Het populaire voordeel werd omgevormd tot een belastingvermindering. In Wallonië en Brussel blijft het systeem voorlopig wél behouden, met als doel meer kandidaat-kopers aan te trekken. Volgens een pas gepubliceerde studie is dat echter geen goed idee en moeten Wallonië en Brussel het Vlaamse voorbeeld volgen. Ontdek hier de argumentatie van de onderzoekers.

Woonbonus: hoe pakt Brussel het vandaag aan?

Wie in Brussel een woning koopt en die financiert met een hypothecaire lening (looptijd van minstens tien jaar), mag zijn intresten, aflossingen, et cetera aftrekken van zijn inkomsten in de belastingaangifte. Brusselse woningeigenaars genieten zo gemiddeld een bonus van 1.348 euro per jaar, in Wallonië is dat 1.310 euro.

Volgens een studie van Nicolas Bernard, hoogleraar in de rechten aan de Université Saint-Louis in Brussel en Valérie Lemaire, directrice van het sociale verhuurkantoor in Schaarbeek, ligt dat bedrag te hoog. Daardoor komt het alleen de bemiddelde Brusselaars ten goede. Hier alvast enkele opvallende bemerkingen:
  • Minder welstellende kandidaat-kopers hebben geen toegang tot het woonbonussysteem, aangezien de aankoop van een woning voor hen te duur is.
  • Een alleenstaande Brusselaar, die maar over één inkomen beschikt, zal minder gemakkelijk een woning kunnen kopen dan een koppel. Toch zal een koppel meer steun ontvangen, aangezien elk van beiden dit belastingvoordeel geniet.
  • De invoering van de bonus tien jaar geleden heeft de vastgoedprijzen in Brussel zodanig doen stijgen dat het uiteindelijk de verkoper is die het meest van de woonbonus profiteert, eerder dan de koper.

Op naar een hervorming op z’n Vlaams?

Conclusie van de onderzoekers: het woonbonussysteem is onrechtvaardig en blijkt de aanschaf van een woning niet meteen te bevorderen. Ze raden het Brusselse gewest dan ook aan om te profiteren van de regionalisering van het woonbonusstelsel en het systeem te herzien.

Tip: Of je nu in Vlaanderen, Brussel of Wallonië gaat wonen, met hoogisolerende ramen en deuren haal je altijd het maximum uit je woonbudget. Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers. Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!