Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Woonbonus 2015: wat zijn de regionale verschillen?

Terug naar overzicht

De woonbonus in de vorm van een hypothecaire aftrek bestaat niet meer. Althans niet in Vlaanderen. Daar werd het populaire voordeel omgevormd tot een belastingvermindering, wat neerkomt op een forse overheidsbesparing. Niet zo in Wallonië en Brussel. Daar blijft de oude woonbonus voorlopig behouden. Ontdek hier alle regionale verschillen!

Vlaanderen hervormt stevig

Wie in Vlaanderen nog een woning wil kopen tegen de oude woonbonusvoorwaarden, is eraan voor de moeite. Al wie na 1 januari 2015 een lening heeft afgesloten, moet het namelijk stellen met een belastingvermindering. Voor een lening over twintig jaar bedraagt het verschil volgens experts om en bij de 40.000 euro. Val je nog net binnen het oude systeem? Dan heb je meer geluk, al wordt ook hier water bij de wijn gedaan. De bedragen van de woonbonus worden namelijk niet meer geïndexeerd.

Wat met de woonbonus in Brussel en Wallonië?

Terwijl de woonbonus vroeger een federale bevoegdheid was, zijn het vandaag de gewesten die de invulling ervan bepalen. De drie gewesten laten daarbij niet na om hun eigen accenten te leggen. Hier enkele opmerkelijke vaststellingen:
  • Brussel: in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft de woonbonusregeling de komende jaren sowieso bij het oude. Op die manier hoopt het meer jonge gezinnen te lokken.
  • Wallonië: terwijl Wallonië aanvankelijk aangaf fors in het woonbonusbudget te willen snoeien, veranderde het in het najaar van koers. Net als in Brussel blijft de hogere woonbonus behouden, en ook de indexering blijft onaangetast. Ook hier is het de bedoeling meer kandidaat-kopers aan te trekken.

Of Vlaamse kandidaat-kopers nu massaal de oversteek zullen maken naar Brussel of Wallonië is voorlopig koffiedik kijken. Naast de kostprijs zijn er namelijk nog heel wat andere factoren die meespelen bij de aankoop van een woning: ligging, bereikbaarheid, economie, …

Tip: Of je nu in Vlaanderen, Brussel of Wallonië gaat werken, met hoogisolerende ramen en deuren haal je sowieso het maximum uit je woonbudget. Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!