Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Tuinverlichting: één geheel met je tuinafsluiting

Terug naar overzicht

Niet alleen binnenshuis maar ook rond je woning en in je tuin kun je met licht de ideale sfeer scheppen. De keuze van de juiste tuinverlichting is dan ook cruciaal. Hoe je dat aanpakt? We vertellen het je graag.

Tuinverlichting voor de juiste sfeer

Een tuin die niet verlicht is verandert na valavond in een donker gat. Dat is niet alleen ongezellig, maar ook behoorlijk gevaarlijk. Heb je grote ramen die uitkijken op je tuin, dan heeft dat bovendien zijn gevolgen voor de sfeer in huis. Met een onverlichte tuin veranderen je ramen namelijk in een soort ‘zwarte spiegels’, waardoor je binnen een opgesloten gevoel krijgt.
De oplossing: welgekozen tuinverlichting natuurlijk. Let wel: tuinverlichting is in de eerste plaats decoratief bedoeld. Je hoeft dus heus niet álles uit te lichten. Hier en daar een accent om een contrast te creëren tussen licht en donker is de beste optie.

Een verlichtingsplan ontwerpen

Tuinverlichting installeer je niet op goed geluk. Je moet op voorhand een verlichtingsplan uittekenen. Hou rekening met deze punten:
  • Voorzie sfeer- en accentverlichting, maar waar nodig – bijvoorbeeld bij de achterdeur of de berging – ook functionele verlichting. Is er ergens een niveauverschil in je tuin of aan het terras? Licht dat dan zeker ook uit. Functionele tuinverlichting kun je laten aanspringen via een bewegingssensor.
  • Voorzie voldoende kabels, zodat je je tuinverlichting later nog kunt uitbreiden. Hou het plan met de ligging van de kabels goed bij.
  • Zorg ervoor dat je verlichting niet te fel is en vermijd dat mens en dier verblind worden.
  • Kies voor ledverlichting. Leds verbruiken weinig energie en gaan lang mee.
  • Plaats een lichtpunt achteraan je tuin, zo lijkt hij een stuk groter.
  • Zorg voor fraaie accenten door bijvoorbeeld een mooie boom of een struik uit te lichten.

De combinatie met je tuinafsluiting

Een tuinafsluiting kun je prachtig combineren met tuinverlichting. Wat dacht je bijvoorbeeld van opwaarts gerichte spotjes aan de onderrand van je tuinafsluiting? Een andere mogelijkheid zijn sfeervolle lichtsnoeren die je al dan niet permanent aan de tuinpanelen vastmaakt.
Kies je voor een tuinafsluiting in Twinson van Deceuninck, dan zijn de mogelijkheden talrijk. De natuurlijke look-and-feel van onze tuinschermen kun je makkelijk combineren met verschillende soorten tuinverlichting.