Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Stijging btw op renovaties vanaf 2016

Terug naar overzicht

Vanaf januari 2016 stijgt de btw op renovatiewerken voor huizen tussen 5 en 10 jaar oud naar 21%. Het verlaagde btw-tarief van 6% geldt dan nog alleen voor woningen ouder dan 10 jaar. Start daarom zeker nog dit jaar met de uitvoering van je eventuele renovatieplannen.

Verlaagd btw-tarief voor innovatiewerken

Wie renovatie- en/of herstellingswerken aan zijn privéwoning laat uitvoeren, kan genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% (in plaats van 21%). Om deze fiscaal gunstige maatregel te kunnen toepassen, moeten wel een aantal voorwaarden vervuld zijn:
  • De woning wordt uitsluitend gebruikt als privéwoning (of slechts een bijkomstig gedeelte ervan dient om je beroep uit te oefenen).
  • De woning is minstens vijf jaar oud of werd minstens vijf jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen.
  • De werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.
  • De renovatiewerken hebben betrekking op de woning zelf.
Het verlaagde btw-tarief op renovatiewerken bestaat al sinds het jaar 2000 en werd door de opeenvolgende federale regeringen telkens verlengd. De huidige regering heeft echter beslist om enkele aanpassingen door te voeren.

Woning tussen 5 en 10 jaar oud? 21% btw!

Vanaf 1 januari 2016 geldt het verlaagde btw-tarief van 6% alleen nog voor renovatiewerken of verbouwingen aan woningen van minstens tien jaar oud. Voor woningen tussen vijf en tien jaar oud stijgt het btw-tarief naar 21%. Woningen jonger dan vijf jaar blijven automatisch onder de 21%-norm vallen.

De regering zal wel nog overgangsmaatregelen voorzien, zodat eigenaars hun verbouwingsdossiers tijdig kunnen indienen. Om te bepalen of de ouderdomsvereiste van vijf dan wel tien jaar van toepassing is, moet rekening worden gehouden met het belastbaar feit en met de andere oorzaken van de opeisbaarheid van belastingen. Concreet betekent dit dat de werken moeten zijn uitgevoerd of betaald vóór 1 januari.

Start tijdig met renoveren!

Heb je renovatie- of verbouwingsplannen en is je woning tussen 5 en 10 jaar oud? Dan is het belangrijk om nog dit jaar de werken te laten uitvoeren. Zo kan je nog tijdig profiteren van het verlaagde btw-tarief en veel geld uitsparen.

De professionals van Deceuninck staan klaar om je hierbij te helpen! Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!