Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Rookmelders zijn verplicht in (bijna) alle huurwoningen vanaf 2016

Terug naar overzicht

De wetgeving uit 2013 voor rookmelders in Vlaanderen is gewijzigd op 1 januari. Er is voortaan een aparte regeling voor sociale en private huurwoningen die rekening houdt met de ouderdom van de woning. Vanaf heden zijn dus in vrijwel alle woningen rookmelders verplicht.

Wanneer en voor wie zijn rookmelders verplicht?

Woon je in een huurappartement of -woning en heb je een nieuw huurcontract afgesloten na 1 januari 2013? Dan moet je woning voldoende uitgerust zijn met rookmelders. Dat wil zeggen dat de verhuurder verplicht is om in zijn woning op elke verdieping minstens één rookmelder te installeren. Voor kamerwoningen is één rookmelder per kamer vereist.

Regelgeving voor private huurwoningen

Woon je in een private huurwoning en heb je een huurcontract vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan moeten er vanaf 1 januari 2016 rookmelders aanwezig zijn. Dat geldt enkel voor woningen die gebouwd zijn vóór 1945. Bij woningen die gebouwd werden na 1945 gaat de regelgeving pas in op 1 januari 2019.

De regels voor sociale huurhuizen

Voor sociale huurwoningen geldt een andere wetgeving. Sociale huurhuizen die gebouwd werden tussen 1970 en 1979 moeten vanaf 1 januari 2016 rookmelders bevatten. Verhuurders met huurwoningen vóór 1970 waren al verplicht om rookmelders te installeren. In Brussel en Wallonië werd de wet niet bijgesteld. In beide landsdelen moesten alle huurwoningen immers al rookmelders hebben.

Wie is verantwoordelijk voor de plaatsing?

Als huurder moet je noch rookmelders aankopen, noch zelf plaatsen. Dat is namelijk de taak van de verhuurder. Eenmaal de rookmelders zijn geplaatst, moet het document aan het huurcontract worden toegevoegd. Voldoet de huurwoning niet aan deze vereisten? Dan krijgt de verhuurder geen conformiteitsattest. Bovendien is het verhuren van een woning zonder rookmelders strafbaar.

Wat met studentenkamers?

Voor studentenkamers geldt er een andere wetgeving dan andere huurwoningen. Elke kamer of zelfstandige woning die verhuurd wordt aan studenten moet – ongeacht de startdatum van het huurcontract – voorzien zijn van een rookmelder.

Het belang van brandveilige ramen en deuren

Het is niet alleen belangrijk om rookdetectors in je woning te installeren, ook brandveilige ramen en deuren zijn een grote troef als er brand uitbreekt. Met de pvc-ramen en -deuren van Deceuninck hou je het vuur veel langer in toom dan met andere ramen en deuren. Ga langs bij een van onze verdelers om er meer over te weten te komen.