Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Renoveren duurder in 2015: hoe druk je alsnog de prijs?

Terug naar overzicht

Wie in 2015 zijn woning wil renoveren, zal daarvoor allicht iets meer betalen dan vandaag het geval is. Niet omdat de materialen duurder worden, wel omdat de overheid haar financiële steunmaatregelen aan bouwers en verbouwers tempert. Zo gaan er enkele premies op de schop en ook de verlaagde btw-tarieven en de woonbonus ontsnappen niet aan de besparingsronde. Toch is er geen reden tot paniek. Veel overheidssteun blijft overeind, en energiezuinige maatregelen zijn sowieso een fikse besparing op de lange termijn. Lees snel verder voor alle details!

Geen lager btw-tarief meer voor wie renoveert

Een eerste besparingsmaatregel van de overheid met rechtstreekse gevolgen voor renoveerders is de afschaffing van het verlaagde btw-tarief voor renovatiewerken aan woningen die vijf tot tien jaar in gebruik zijn. Hiervoor betaal je vandaag maar 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%, maar daar komt binnenkort een einde aan. Vanaf 2016 wordt de ouderdomsvereiste voor de woning namelijk opgetrokken tot tien jaar. Daardoor worden renovaties van woningen tussen vijf en tien jaar oud 15% duurder. Al heb je nog even respijt: nog tot 1 januari 2016 is het verlaagde btw-tarief van 6% van kracht, ook voor woningen die maar vijf jaar in gebruik zijn.

Energetische renovatie versus gewone renovatie

Vanaf 1 januari wordt voor de energienormen een onderscheid gemaakt tussen een ingrijpende ‘energetische’ renovatie en een gewone renovatie.
  • Ingrijpende energetische renovatie: vervanging van technische installaties (verwarming, verlichting, sanitair en na-isolatie (minstens 75%) van muren, vloer of dak. Hierbij mag het E-peil (een maat voor de energieprestatie van een woning) voortaan niet hoger zijn dan 90.
  • Bij een gewone renovatie zijn er vandaag alleen isolatienormen van toepassing bij een vernieuwing van het dak, de vloer, een buitenmuur of de ramen. Daarnaast zijn er ook bepaalde ventilatievoorwaarden van toepassing. Die worden aangevuld met minimale isolatie-eisen als je het dak, de muren of vloeren bijkomend isoleert.

Van renovatiepremie naar belastingvermindering

Een andere besparingsmaatregel is de omzetting van de populaire Vlaamse renovatiepremie in een belastingvermindering, gespreid over een periode van drie jaar. Op die manier creëert de regering voor zichzelf extra financiële ademruimte. Wil je nog van de renovatiepremie profiteren? Dan kan dat nog tot de zomer van 2015 via een overgangsregeling.

De beste besparing is kiezen voor kwaliteit

Wie plannen heeft om dit jaar te investeren in energiebesparende maatregelen, moet dat vooral doen. Er zijn namelijk nog heel wat interessante premies te verkrijgen die ongewijzigd blijven. Denk maar aan de combipremie voor wie tegelijk zijn muren isoleert en de ramen vervangt door hoogrendementsglas. Daarnaast is de renovatie zelf nog altijd de grootste besparing. Het beste bewijs is de korte terugverdientijd van PVC-ramen en –deuren.

Interesse? Vraag een prijsofferte aan voor onze hoogisolerende ramen en deuren of ga langs bij een van onze verdelers! Of vraag een gratis brochure aan voor meer informatie.