Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Renovatiepremie wordt toch geen belastingvermindering

Terug naar overzicht

Blijft de renovatiepremie dan toch behouden? Vorig jaar besliste de Vlaamse regering nochtans om de renovatie om te vormen tot een belastingvermindering. Die plannen zouden nu van de baan zijn. Wel geldt er per categorie van werken voortaan een plafond van 2.500 euro.

Wat is de Vlaamse renovatiepremie?

Wie grote renovatiewerken aan zijn woning uitvoert, komt eventueel in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie. Deze premie wordt toegekend door de Vlaamse overheid.

Er moeten wel enkele voorwaarden vervuld zijn om recht te hebben op de renovatiepremie. Die focussen zich op de aard en de ligging van je woning, de omvang van je inkomen en de facturen van de renovaties. Zo moet je huis ouder zijn dan 25 jaar en moet de totale kostprijs van de werken minstens 10.000 euro bedragen (exclusief btw).

Maar de hoofdfocus voor het toekennen van de renovatiepremie ligt op het besparen van energie. Enkele concrete voorbeelden zijn het plaatsen van hoogrendementsbeglazing, centrale verwarming of een nieuw dak. Bij het plaatsen van nieuwe beglazing is het telkens ook aangewezen het schrijnwerk te vervangen.  Het vernieuwen van muren en gevels, buitenschrijnwerk of elektrische leidingen komt eveneens in aanmerking. Een complete lijst vindt u hier.

Van premie naar belastingvermindering

Begin dit jaar ontvouwde de Vlaamse overheid plannen om de Vlaamse renovatiepremie te hervormen tot een belastingvermindering of een belastingkrediet. Concreet betekende dit dat de premie niet meer werd uitbetaald, maar dat het bedrag in mindering werd gebracht van je belastingen. De voorwaarden en de omvang van de premie bleven wel ongewijzigd.

Van belastingvermindering terug naar premie

Begin juli maakte de Vlaamse regering bekend dat de hervormingsplannen van de Vlaamse renovatiepremie worden opgeborgen. De reden is dat mensen die geen belastingen betalen anders geen recht meer zouden hebben op de premie.

Concreet betekent dit dat de Vlaamse renovatiepremie blijvend als een premie wordt toegekend. Ook het plafond van 10.000 euro blijft behouden. Er worden wel enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo worden renovatiewerken die in aanmerking komen voor de premie onderverdeeld in vier categorieën, waarbij de lat bij elke categorie op 2.500 euro ligt. Ook moet je voortaan twee aanvragen indienen, met een tussentermijn van minstens één jaar en maximaal twee jaar.

Belangrijk om weten

  • De Ug-waarde voor ramen en buitendeuren wordt strenger, met een maximum van 1,1 W/m²K (in plaats van 1,3 W/m²K)
  • Vanaf de inwerkingtreding van de nieuwe premie zullen enkel facturen van maximaal twee jaar oud in aanmerking komen.