Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Energieprestatiecertificaat (EPC) niet altijd correct opgesteld

Terug naar overzicht

Plannen om je woning te verkopen of te verhuren? Dan ontsnap je niet aan de opmaak van het energieprestatiecertificaat of kortweg EPC. Dat geeft aan hoe energiezuinig je woning is en bevat ook tips om de energie-efficiëntie te verhogen. Het document wordt opgesteld door een energiedeskundige type A. Uit een steekproef van het Vlaams Energieagentschap (VEA) blijkt dat er vaak nog fouten sluipen in het energieprestatiecertificaat.

Het energieprestatiecertificaat: wat is dat?

Energiezuinig wonen is vandaag veeleer regel dan uitzondering. Dat is onder meer te danken aan de ecologische sensibilisering van de jongste jaren en het besef dat energie-efficiëntie ook budgettaire voordelen heeft. Bovendien zijn de wettelijke vereisten er een stuk strenger op geworden. Zo is het energieprestatiecertificaat sinds 2011 verplichte kost. Dat geeft een bijzonder accuraat beeld van de energieprestaties van je woning:
  • Op elk certificaat staat een getal (EPC-waarde) van 0 tot 700 dat het energieverbruik in kilowattuur aangeeft per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte. Je vindt het terug op een kleurenbalk die van groen (energiezuinig, lage EPC-waarde) naar rood (energiekwistig, hoge EPC-waarde) evolueert. Zo heeft de koper of huurder meteen een goed beeld van de energiekwaliteiten van zijn woning.
  • Daarnaast is het energieprestatiecertificaat ook een handige leidraad voor verdere renovatie. Het certificaat geeft namelijk verscheidene aanbevelingen om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren. Denk maar aan de verdere isolatie van bepaalde ruimtes of de installatie van een zuinigere centrale-verwarmingsketel (cv-ketel).

Waar loop het (soms) fout?

Uit controles van VEA blijkt dat het EPC intussen goed ingeburgerd is. Vorig jaar kon bij 93% van de gecontroleerde woningen een energieprestatiecertificaat worden voorgelegd, terwijl we in 2010 nog bleven steken op 68%. Minder goed nieuws is dat er in ongeveer de helft van de gevallen fouten sluipen in het EPC.

Wat is een aanvaardbare EPC-waarde?

Als koper of huurder wil je natuurlijk vooral weten of de energie-efficiëntie van het pand al dan niet beter scoort dan die van de gemiddelde Vlaamse woning. Volgende richtcijfers zijn alvast een handig hulpmiddel:
  • De EPC-waarde van een woning ligt gemiddeld rond de 398
  • Bij appartementen is dat 295.
  • Voor nieuwbouw ligt de waarde normaalgezien in de buurt van de 100 tot 175 kwh per m2.
  • 700 is de bovengrens die gehanteerd wordt, maar de waarde in kwh per m2 kan vooral voor oude huizen soms nog hoger liggen.

Ligt de EPC-waarde van je droompand een stuk hoger? Dan is het een must om te investeren in isolatie. Wie kiest voor PVC-ramen, kan alvast op beide oren slapen. Hoogrendementsglas met een U-waarde van 1,0 W/m²K in combinatie met de Deceuninck Zendow#neo raamprofielen met een U-waarde van 1,2 W/m²K leveren al een gezamenlijke U-waarde van 1,1 W/m²K op. Dat is beter dan wat de normen voorschrijven.

Interesse? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers!