Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Deze meetwaarden brengen de duurzaamheid van je woning in kaart

Terug naar overzicht

Duurzaam wonen staat vandaag meer dan ooit in het middelpunt van de belangstelling. En dat zal niet meteen veranderen, zeker als je weet dat een duurzame woning garant staat voor op-en-top comfort gekoppeld aan een bijzonder laag energieverbruik. Maar hoe meet je de duurzaamheid van je woning? Ontdek snel welke parameters van belang zijn!

E-peil en K-peil

Twee doorslaggevende criteria bij duurzame woningen zijn het E-peil en het K-peil. In een BEN-woning mag het E-peil bijvoorbeeld maximaal 30 bedragen en het K-peil is gelimiteerd tot 40:
  • E-peil: Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van een woning en de vaste installaties ervan in standaardomstandigheden. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is. Het E-peil hangt af van de thermische isolatie, luchtdichtheid, de compactheid, oriëntatie en bezonning van het gebouw. Daarnaast hebben ook de vaste installaties (bijvoorbeeld de verwarming) een invloed.
  • K-peil: Het K-peil geeft het maximale peil van de globale warmte-isolatie van het gebouw weer. In tegenstelling tot het E-peil wordt het K-peil berekend voor het gebouw als geheel.

U-waarden

Nog zo’n essentiële parameter is de U-waarde. Die drukt de hoeveelheid warmte uit die per seconde, per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een materiaal doorgelaten wordt. De U-waarde wordt ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. Of zeg maar U-waarden, want er zijn drie subdomeinen.
  • Uf: de U-waarde van het raamprofiel (frame)
  • Ug: de U-waarde van het glas
  • De totale Uw-waarde: globale U-waarde van het glas en raamprofiel (window)
Wat glas betreft, kies je natuurlijk voor hoogrendementsbeglazing, maar zelfs met hoogrendementsbeglazing kan de U-waarde van een venster sterk variëren naargelang van het raamprofiel:
  • Een venster in hardhout met 60 mm profieldiepte en een U-waarde van het profiel van 2,0 W/m²K resulteert in een venster met een U-waarde van 1,7 W/m²K.
  • Een aluminium venster met thermisch onderbroken profielen en een U-waarde van het profiel van 2,6 W/m²K resulteert in een venster met een U-waarde van 1,9 W/m²K.
  • Een venster in pvc met een meerkamerprofiel en een U-waarde van het profiel van 1,8 W/m²K resulteert in een venster met een U-waarde van 1,7 W/m²K.

De standaardpvc-profielen van Deceuninck scoren dus sowieso al beter dan wat de EPB-regelgeving voorschrijft en de Zendow#-neo-ramen van Deceuninck doen daar door de toepassing van de Linktrusiontechnologie noog een mooie energiebesparende stap bovenop. Bij de Zendow#neo-standaarduitvoering krijgt een raam met dubbele beglazing met een Ug van 1,0 W/m²K zo een Uw-waarde van 1,1 W/m²K. eceuninck Zendow#neo Premium -profielen in combinatie met dubbele beglazing met een Ug van 1,0 W/m²K geven een raam met een Uw-waarde van 1,1 W/m²K. In combinatie met driedubbele beglazing met een Ug van 0,4 W/m²K is zelfs een Uw-waarde van 0,65 W/m²K mogelijk.

Op zoek naar hoogisolerende ramen en deuren die de duurzaamheid van je woning drastisch verbeteren? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers. Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!