Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

De U-waarde van je ramen berekenen: zo doe je dat!

Terug naar overzicht

Isolerende ramen bieden je maximaal comfort. De akoestische isolatie zorgt ervoor dat lawaaihinder geen kans krijgt, de thermische isolatie houdt de warmte binnen en de koude buiten. Een lagere energiefactuur is het onmiddellijke gevolg. Dankzij de Uw-waarde weet je perfect in welke mate je raam op het vlak van isolatie presteert. Via de Uf- en  Ug-waarde wordt dit berekend. Wat beide parameters exact betekenen en hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je hieronder!

Het warmtedoorgangscoëfficiënt

Gemiddeld ontsnapt tot 15% van de warmte in huizen via de ramen. Investeren in goed isolerende ramen is dus absoluut een must. Je moet daarbij vooral de U-waarde of het ‘warmtedoorgangscoëfficiënt’ in de gaten houden. Die waarde, uitgedrukt in W/m²K, wordt bepaald door de oppervlakte van de profielen, de oppervlakte van het glas, de lengte van de glasafstandshouder en hun thermische prestaties.

Hoe interpreteren? Het coëfficiënt geeft aan hoeveel warmte (in Watt of ‘W’) door een materiaal gaat over een tijd van 1 seconde en per m². Een hoge U-waarde betekent een hoger warmteverlies, een lagere U-waarde betekent dat je raam- en deurprofielen goed isoleren.

De drie domeinen van Uw

Het warmtedoorgangscoëfficiënt bestaat uit drie domeinen: Uf (de U-waarde van het raamprofiel (frame)), Ug (de U-waarde van het glas) en de totale Uw-waarde (globale U-waarde van het glas en raamprofiel (window)). Onthoud hierbij vooral dat zowel het profiel als de beglazing een belangrijke rol speelt bij de isolatieprestaties van je ramen. Kunststof heeft alvast een isolerende kracht om ú tegen te zeggen. Zowel aluminium als staal isoleert minder goed.

Kiezen voor Deceuninck raamprofielen

Je merkt het al: de rol van degelijke en goed isolerende raamprofielen mag niet worden onderschat. Ze zijn doorslaggevend voor de energie-efficiëntie van je woning. Wie zeker de normen wil halen, is bij Deceuninck in elk geval aan het juiste adres. De standaard Zendow#neo reeks, bijvoorbeeld, heeft een Uw-waarde van 0,73 W/m²K. En ook onze ‘Basic’ ramen scoren meer dan behoorlijk met 1,1 W/m²K.

Maar dé kers op de taart zijn ongetwijfeld de Zendow#neo Premium ramen, met een Uw-waarde tot 0.65 W/m²K. Dat is onder meer te danken aan de unieke Linktrusion-technologie waarbij een thermische versterking geïntegreerd wordt in het vast kaderprofiel. De thermische versterking bestaat enerzijds uit staaldraad en anderzijds uit PVC hardschuim waarvan de kern gerecycleerd materiaal bevat.  Het opendraaiend vleugelprofiel telt 6 kamers. Hier wordt gebruik gemaakt van continue structurele glasvezels die onmiddellijk mee in het profiel geëxtrudeerd worden.

Bereken gerust zelf je besparing met onze handige energiecalculator.

Helemaal overtuigd? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze Preferred Partners! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!

Vind een verdeler in uw buurt