Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Condensatie op ramen: wat is de oorzaak en hoe los je het op?

Terug naar overzicht

Net nieuw buitenschrijnwerk laten installeren? Dan krijg je mogelijk af te rekenen met condensatie op de ramen. Het gaat om een veel voorkomend fenomeen na de plaatsing van nieuwe ramen. Dit euvel valt eenvoudig te verhelpen. Ontdek hier hoe je je woning voorziet van hoogisolerende ramen zonder vochtproblemen in huis te halen!

Condensatie op ramen: te veel vocht in de kamer

Condensatie is een natuurlijk verschijnsel dat uiteraard niet alleen bij ramen voorkomt. Door de wetten van de fysica treedt er condensatie op als vocht in een warme ruimte geen uitweg vindt. Uiteindelijk gaat het vocht op zoek naar de koudste plaats, om daar neer te dalen in de vorm van druppels.

Kwalitatieve PVC ramen zorgen voor een luchtdicht geheel. Op die manier kan minder warmte  ontsnappen, maar dit betekent ook dat er minder vocht weg kan. Hierdoor kan condensatie op de ramen optreden.

Gaat topisolatie onvermijdelijk gepaard met condensatie op ramen?Helemaal niet, ontdek hieronder hoe je goede isolatie koppelt aan een perfecte luchtvochtigheid.

Condensatie op ramen: Zo kan je het verhelpen

Condensatie op PVC-ramen is géén onoverkomelijk probleem. De hoofdoorzaak is in de meeste gevallen namelijk een slechte ventilatie van de ruimte, en dat kan je eenvoudig oplossen:
  • Verlucht de ruimte voldoende.
Zet ramen en deuren minstens twee keer per dag een kwartier open.
  • Nog energie-efficiënter is gecontroleerd ventileren door ventilatieroosters in je ramen te integreren of voor een intelligent ventilatiesysteem te kiezen.

Goed isoleren en ventileren gaan dus duidelijk hand in hand.

Daarnaast kan het ook helpen om de ruimte meer te verwarmen, waardoor de luchtvochtigheid automatisch naar beneden gaat. Tip: in de winter bedraagt de ideale luchtvochtigheid maximaal 55%, in de warme zomermaanden is dat 65%.

Wil je meer informatie over de plaatsing van hoogisolerende PVC-ramen zonder condensatie op de ramen? Onze Preferred Partners vertellen je er alles over. Vraag een prijsofferte aan of ga bij een van hen langs! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!

Hoeveel kan jij besparen met ramen in PVC?