Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Appartement of huis kopen? Dit is het geschikte moment!

Terug naar overzicht

De laatste maanden bleven de vastgoedprijzen stabiel. De rente staat bovendien erg laag, wat het voordelig maakt om een huis te kopen. Wacht dus niet te lang, want een rentestijging valt nooit uit te sluiten!

Evenwichtige vastgoedmarkt

De vastgoedmarkt is in België momenteel vrijwel in evenwicht. De prijzen op de Belgische vastgoedmarkt bleven al enkele jaren ongeveer gelijk. Dat heeft verschillende oorzaken. Door de rentedaling in 2015 zijn woningen betaalbaarder geworden, want gezinnen kunnen meer gaan lenen en de prijzen van woningen stegen niet evenredig met de rentedaling. Uit een studie van de Nationale Bank blijkt trouwens dat de Belgische huizenmarkt amper 3,6% overgewaardeerd is, verwaarloosbaar dus. Dat is goed nieuws, want bij een sterke overwaardering kan de huizenmarkt instorten.

Een andere oorzaak is dat de Nationale Bank haar berekeningsmethode heeft verfijnd. Om de waarde van een woning te bepalen, hield de Nationale Bank al rekening met het inkomen van kopers en de intrestvoeten. Nu wordt dus ook rekening gehouden met het effect van de minder voordelige woonbonus en dat houdt de vastgoedmarkt in bedwang.

Herziening van de woonbonus

Hoe zit het trouwens met die woonbonus? De woonbonus, een fiscaal voordeel voor wie geld leent om een woning te kopen of te bouwen, werd op 1 januari 2015 sterk gewzijgd. Het voordeel is daardoor kleiner geworden, al blijft de woonbonus een interessante stimulans voor wie wil kopen of bouwen. 1 jaar na het bekendmaken van de wijzigingen, versoepelt Vlaanderen echter de voorwaarden rond de woonbonus. Vanaf volgend jaar kunnen ook mensen die een tweede woning willen aankopen, aanspraak maken op deze bonus.

2016: voordelig om een huis te kopen?

Economen verwachten dat de prijsstagnatie nog even zal aanhouden en de huizenprijzen nog verder zullen dalen, maar toch wacht je beter niet té lang met je aankoop. Het is namelijk mogelijk dat de rentes volgend jaar zullen stijgen onder invloed van het striktere monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

Speel daarom op veilig en investeer dit jaar nog in je droomwoning! Nu de rente zo laag staat, staat niets nog in je weg om het geschikte huis te kopen!