Vraag een gratis offerte

Twinson Terras

Zó maak je je tuin herfstklaar

clock min. reading time

Het najaar staat voor de deur, en net zoals bij het begin van elk ander seizoen knap je dan het best een aantal klusjes op in je tuin. Beginnen de bladeren stilaan te verkleuren en van de bomen te vallen? Dan is het tijd om je tuin herfstklaar te maken! Ontdek onze tips.

Waarom je tuin herfstklaar maken?

Als je nú je handen uit de mouwen steekt en je tuin herfstklaar maakt, kun je bij mooi weer nog een hele tijd genieten van je tuin en terras. Door je planten voor te bereiden op guurdere weersomstandigheden, zullen ze bovendien volgend jaar des te mooier bloeien.

1.      Een laatste maaibeurt voor je gras

’s Zomers moet je haast elke week je gazon afrijden, maar in het najaar hoeft dat veel minder vaak te gebeuren. Tegen eind oktober mag je er helemaal mee ophouden. Zet voor je laatste maaibeurt je grasmachine in een hogere stand dan normaal. Doordat langere grassprieten meer zon opnemen, voorkom je zo onkruid en mosvorming.

2.      Hagen, heesters en struiken snoeien

Om je hagen, heesters en struiken de winter te laten doorkomen, is het aangewezen om ze nu al te snoeien. Doe je dat niet, dan kunnen ze een gelige gloed krijgen of beginnen doorbuigen. Struiken en heesters perk je met ongeveer driekwart in. De bovenkant van hagen probeer je in de mate van het mogelijke uit de schaduw te houden. Zo vermijd je dat ze beginnen rotten.

3.      Herfstbladeren opruimen

Het vallen van de bladeren begint al als de dagen korter worden. Ruim de gevallen bladeren zo snel mogelijk op, want anders krijgen de planten die onder de bladeren groeien te weinig licht en water. Bladeren ruimen gaat makkelijk met een bladhark of bladblazer.

4.      Planten en zaaien

Wil je volgend voorjaar bloeiende tulpen, krokussen of blauwe druifjes in je tuin? Dan plant je het best uiterlijk in oktober de bloembollen. Zo kunnen de bloemen nog aansterken voordat het echt koud wordt.
Als je een moestuin hebt, is het begin van de herfst ideaal om groenten zoals andijvie, winterpeen, spinazie, tuinkers en veldsla te zaaien.

Handig: een onderhoudsvriendelijk terras

In de herst krijgt je terras heel wat te verduren. Heb je een betegeld of een houten terras, dan mag je je verwachten aan regelmatig onderhoudswerk. Met een terras in Twinson-houtcomposiet is dat veel minder het geval. Zo’n terras is namelijk perfect bestand tegen koude en vocht en is snel en makkelijk te reinigen.

Ontdek Twinson Click