Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Je woning verluchten, een must het hele jaar door

clock min. reading time

Een goed verluchte woning is een gezonde woning. Daarom moet je ervoor zorgen dat je je woning goed verlucht, zomer en winter.

Verluchten heeft een positief effect op de gezondheid

Beschikt je woning over goed geïsoleerde ramen en deuren? Dat is goed nieuws natuurlijk. Maar dan moet je er wel op letten dat je woning elke dag goed laat verluchten.

Zo vermijd je dat een opeenstapeling van schimmels, huisstofmijt, vocht en CO2 voor gezondheidsproblemen zorgen. De schadelijke stoffen in een slecht verluchte woning kunnen zorgen voor irritatie van ogen en luchtwegen, prikkelhoest, hoofdpijn, allergieën, astma en andere aandoeningen.

En vergeet ook niet dat een te hoge concentratie CO2 kan leiden tot de dood.

Verluchten is niet hetzelfde als ventileren

Ventileren betekent dat je voortdurend zorgt voor een aanvoer van verse lucht. In oudere woningen gebeurt dat door de kieren en de spleten. Nieuwbouwwoningen moeten sinds 2006 verplicht over een ventilatiesysteem beschikken en ook verluchtingsroosters kunnen een oplossing zijn. Ventileren via je ramen doe je door die op een kleine kier of een kipstand te zetten. Of je kiest voor raamventilatie van Deceuninck.

 

 

Verluchten betekent dat je gedurende een korte tijd een aantal ramen en deuren helemaal openzet. Bijvoorbeeld als je de was binnen hebt gedroogd, ’s morgens bij het ontwaken, tijdens het poetsen of als er veel mensen aanwezig zijn geweest.

Verluchten is energiezuinig

Wie denkt te kunnen besparen op zijn energierekening door niet te verluchten heeft het mis. Door te verluchten vervang je immers vochtige lucht door verse droge lucht. En die is sneller en makkelijker opgewarmd dan vochtige lucht.

Nog even alle tips op een rijtje

  • Ventileer 24/24
  • Verlucht elke dag 2 x 15 minuten, te beginnen ’s morgens na het ontwaken
  • Verlucht extra tijdens het poetsen, klussen, douchen of koken
  • Heb je een ventilatiesysteem? Onderhoud het goed zodat je zeker bent van een goede luchtkwaliteit

Wil je graag meer weten over ventilatie via ramen en deuren? Kom dan gerust raad inwinnen bij één van onze verdelers-specialisten. Zij vertellen je er alles over.