Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Je huis verluchten: volstaat het om de vensters even open te zetten?

clock min. reading time

De lucht in je woning raakt snel vervuild en het is dan ook cruciaal om je huis regelmatig te verluchten. Maar betekent dit dat je gewoon even de vensters moet openzetten? Of komt er meer bij kijken dan dat?

Waarom verluchten?

Een niet-verlucht huis is een broeihaard voor schadelijke stoffen. De binnenlucht bevat er na verloop van tijd sporen van oplosmiddelen, onderhoudsproducten, lijm, ammoniak, schimmels en zwammen. Door onze ademhaling stijgt bovendien het CO2-gehalte en de vochtigheidsgraad. En dan spreken we nog niet over onaangename geurtjes, zeker als er in huis wordt gerookt.
Voor je comfort en gezondheid is het dan ook een pure noodzaak om je woning regelmatig te verluchten.

Je huis efficiënt verluchten

Om je huis te verluchten zet je je ramen het best helemaal open. Het raam enkel op kiepstand zetten volstaat niet. Durf ook een luchtstroom te creëren door de ramen aan beide kanten van je huis open te zetten. Dat is bij koud weer niet altijd aangenaam, maar het is wel efficiënt om snel je hele woning te verluchten.
De ramen 15 minuten openzetten volstaat normaal gezien om goed te verluchten. Bij voorkeur verlucht je ’s morgens voor 10 uur of ’s avonds na 21 uur. Op die momenten is de buitenlucht namelijk minder vervuild.

Verluchten is niet ventileren

Let wel: verwar verluchten niet met ventileren. Verluchten doe je occasioneel, als het nodig is. Maar daarnaast is een continue ventilatie van je woning noodzakelijk om vocht- en gezondheidsproblemen te vermijden. Dat kan met een ventilatiesysteem A, B, C of D. Wist je trouwens dat je bij Deceuninck terechtkunt voor ramen met een geïntegreerd ventilatiesysteem?

 

 

 

Het belang van een goed geïsoleerde woning

Efficiënte ventilatie gaat hand in hand met een optimale isolatie van je woning. Besparen op verwarming kan door energieverliezen via ventilatie en via muren, daken en vloeren te beperken. Tip: investeren in superisolerende ramen en deuren is altijd verstandig.