Premies

Elektriciteitsfactuur gaat met wel 100 euro de hoogte in

Volgend jaar stijgt de elektriciteitsfactuur voor alle gezinnen met 100 euro. Annemie Turtelboom, Vlaams minister van Energie, wil via een nieuwe heffing komaf maken met de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten. Het gaat al om de zesde prijsstijging in een jaar tijd.

Groenestroomcertificaten

Jarenlang was er, volgens de minister, een oversubsidiëring van zonnepanelen. Daardoor ontstond een berg aan groenestroomcertificaten die de netbeheerders niet konden doorrekenen in de nettarieven. Daarnaast kwam er een overschot aan certificaten op de markt. Minister Turtelboom wil de put van 2 miljard euro die op die manier ontstaan is, tegen 2021 wegwerken.

Duurdere elektriciteitsfactuur voor gezinnen

Om de achterstallige factuur kwijt te schelden, zal ieder gezin een bedrag van 100 euro meer op de elektriciteitsrekening zien verschijnen. Maar er is wel een sociale correctie. Zo zullen ongeveer 220.000 gezinnen slechts 25 euro meer moeten betalen. Voor bedrijven hangt de meerprijs af van hun verbruik. Volgens de VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) verbruikt een gemiddeld Vlaams gezin – met twee ouders en een kind – ongeveer 3,5 MWh op jaarbasis. Verbruikers die minder dan 5 MWh afnemen, betalen 100 euro. Gezinnen die tussen 5 en 10 MWh zitten, betalen 130 euro.

Het Rekenhof

Als de Vlaamse regering niets zou ondernemen, zouden de rentelasten op de schuldenberg met wel 50 miljoen euro stijgen in 2020, aldus de minister. Die zouden dan ook op de elektriciteitsfactuur moeten doorgerekend worden. Om te vermijden dat zoiets in de toekomst weer voorvalt, moet het Rekenhof om de twee jaar bekijken of de te betalen elektriciteitsprijs overeenstemt met de werkelijke elektriciteitsprijs.

Om het grote overschot aan certificaten tegen 2021 aan te pakken, moeten leveranciers dan weer meer certificaten voorleggen aan de VREG. Vanaf 1 januari zullen er dus voor het eerst meer certificaten worden ingediend dan uitgereikt.