Interieurtoepassingen

Kleur van het jaar: dit wordt de interieurtrend van 2016

Elk jaar peilt Pantone, de uitgever van ‘s werelds bekendste kleurencoderingen, naar de kleuren die het volgende jaar dominant zullen zijn in de mode-, kunst-, design- en interieurwereld. De ‘kleur van het jaar’ was in 2015 het ondertussen wereldberoemde marsala, een rijke maar subtiele wijnrode tint. Voor de kleur van het jaar 2016 koos Pantone niet voor één, maar voor twee kleuren.

Serenity & Rose Quartz

De kleuren van het jaar 2016 zijn volgens Pantone Serenity en Rose Quartz. Die eerste kleur is een milde en rustgevende lichtblauwe tint met een ondertoon van violet. Rose Quartz is een écht roze: een lichte en luchtige kleur die ver afstaat van het verzadigd magenta dat we weleens met roze associëren.

De kleurencombinatie symboliseert mindfulness en gemoedsrust. Aldus Pantone: “Deze kleuren komen tegemoet aan je verlangen naar geruststelling en veiligheid. Serenity is zo gewichtloos en luchtig als de blauwe hemel boven ons. Het stelt gerust, kalmeert en geeft een gevoel van verademing en ontspanning, ook in turbulente tijden. Rose Quartz is dan weer een overtuigende maar milde kleur die mededogen en zelfbeheersing uitstraalt.”

Kleur van het jaar 2016 in design en interieurs

De twee kleuren maakten al hun opwachting in de modewereld. Ook in interieurinrichting spelen Serenity en Rose Quartz een centrale rol. In het interieur weten de twee kleuren elkaar keer op keer te versterken. Als ze de boventoon voeren, stralen ze rust en kalmte uit. De kleurencombinatie is een gedroomde keuze in een landelijk of rustiek interieur dat toch licht en vrolijk is. Maar ook wanneer de kleuren slechts aanwezig zijn als accent, doen ze iets bijzonders met je interieur. Accenten in pasteltinten kunnen de monotonie doorbreken en maken je huis op die manier nét dat tikkeltje origineler.

Tip: Stem ook je buitenschrijnwerk af op je interieurinrichting en vice versa. Zorg voor ramen en deuren die er aan de binnenkant net zo mooi uitzien als aan de buitenkant. Bij Deceuninck heb je de keuze uit een aantrekkelijk kleurenpalet, inclusief zachte en neutrale tinten die je vrij spel geven in je interieur. Ook voor je vensterbanken, plinten en wandbekleding kun je bij Deceuninck terecht.