Gevel

Deceuninck bouwt mee aan de Straat van Morgen

In het kader van het Europese Burgemeestersconvenant zette de stad Roeselare het pilootproject ‘Blekerijstraat, de straat van morgen’ op punt. Hierbij worden eigenaars en huurders van private woningen begeleid en ondersteund – ook financieel – om hun woning energiezuiniger te maken.

Het doel is om ook op ruimere schaal duurzame woningrenovatie te promoten en zoveel mogelijk bewoners comfortabel en energiezuinig te laten wonen. De stad Roeselare werkte hiervoor samen met verschillende overheden en private partners. Ook Deceuninck, marktleider in pvc-profielen, bouwt er met zijn Zendow#Neo Premium-ramen en -deuren en zijn gevelbekledingssystemen mee aan een duurzame (t)huis.

Duurzame renovatie

Onlangs ondertekende Roeselare, samen met 6 000 andere Europese steden en gemeenten, het Europese Burgemeestersconvenant. De stad engageert zich hiermee om de CO2-uitstoot tegen 2020 met minstens 20 procent terug te dringen. Vermits bijna de helft van de uitstoot van broeikasgassen vandaag de dag afkomstig is van woningen, focust de stad Roeselare in eerste instantie op het pilootproject ‘Blekerijstraat, de straat van morgen’. Hierbij mogen alle bewoners van de straat, eigenaars en huurders, een beroep doen op een gratis huisscan en worden voor de deelnemers renovatie- en financieringsvoorstellen op maat uitgewerkt. Daarnaast worden de bewoners ook financieel ondersteund om de door hen gekozen maatregelen ook effectief uit te voeren. Volgend jaar opent de stad ook een demowoning: een gebouw van het OCMW dat heel duurzaam zal worden gerenoveerd en de verschillende renovatiefases in beeld zal brengen. De stad Roeselare kreeg hiervoor een subsidie van 650.000 euro van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWF) en bracht verschillende overheden en private partners samen om duurzame woningrenovatie op een multidisciplinaire manier aan te pakken. Deceuninck is er één van. En dat is niet toevallig…

Respect voor het milieu

Koen Van Hoyweghen, Senior Promotor Deceuninck NV Benelux, legt uit: “Deceunincks slogan is inderdaad niet voor niets ‘Bouwen aan een duurzame (t)huis’. Wij verwerken wereldwijd, en met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk, de nieuwste kunststofmaterialen tot raam- en bouwsystemen die weinig onderhoud vergen, optimaal isoleren, lang meegaan en op het einde van de gebruiksduur volledig kunnen worden gerecycleerd. Dit laatste doen we ook heel actief in onze recyclagefabriek te Diksmuide. Niet alleen kunststof maar ook pvc-houtcomposiet en glasvezelversterkte profielen krijgen er een nieuw leven. Renocycleren® noemen we dat. Zo wordt bijvoorbeeld recyclaat van pvc verwerkt in onze raam- en deursystemen, in onze architecturale interieurprofielen voor wand- en plafondbekleding Beebo, in onze geluidswanden en vensterbanken… Voor die inspanningen ontvingen we trouwens het Eucertplast-certificaat voor gesloten ketenbeheer. Het project Blekerijstraat, de straat van morgen’ ligt helemaal in lijn met onze kernwaarden ‘Innovatie, Ecologie en Design’ en laat ons toe om verschillende van onze duurzame innovaties ingang te doen vinden bij een ruimer publiek.”

Laag energieverbruik, hoog wooncomfort

“Dankzij onze nieuwe raam- en deurserie Deceuninck Zendow#neo Premium kunnen we een bijzonder laag energieverbruik en maximaal wooncomfort garanderen”, gaat Van Hoyweghen verder. Specifiek aan de Deceuninck Zendow#neo-serie is de integratie van de unieke revolutionaire Linktrusion®-technologie. Met deze technologie introduceerde Deceuninck alternatieve oplossingen voor de gegalvaniseerde stalen versterkingen die standaard aanwezig zijn in de hoofdprofielen. Onlangs werd de Deceuninck Zendow#neo serie nog bekroond met de internationale Innovatieprijs voor hybride kunststoffen. Bij de Zendow#neo-Premium uitvoering van Deceuninck wordt in het kaderprofiel een combinatie van staaldraad en pvc-hardschuim gebruikt. Het 6-kamer vleugelprofiel wordt versterkt door ononderbroken structurele glasvezels. Beide garanderen een strakker en slanker design met een uitstekende isolatie en rigiditeit. Zo resulteren Deceuninck Zendow#neo Premium-profielen in combinatie met standaard dubbele beglazing (Ug 1,0 W/m²K) al vlug in een raam met een uitstekende Uw-waarde van 1,1 W/m²K. Dé oplossing bij uitstek voor de bewoners om minder CO2 uit te stoten en drastisch te besparen op hun energiefactuur.

Performant isolerende gevel

In oudere woningen gaat makkelijk tot meer dan 20% van de warmte verloren via de muren. Gevelisolatie is dan ook essentieel om woningen energiezuinig te maken. Zeer zeker in renovatie is nog heel wat werk aan de winkel . Precies ook daarom dat Deceuninck deel uitmaakt van Isofinish® een ‘totaalisolatieconcept’ dat voorziet in zowel de volledige externe isolatie van woningen als in de gevelbekleding. Door beide in één concept aan te bieden, daalt de energiekost en stijgt de esthetische waarde van de gebouwen” licht Koen van Hoyweghen toe. Het grote voordeel van Deceuninck-gevelplanken als afwerking is hun makkelijke be- en verwerkbaarheid alsook hun beperkte dikte. Volgens het rooilijndecreet mag bij renovatie in Vlaanderen elke woning met 14 cm de rooilijn overschrijden. Welk montagesysteem ook gebruikt wordt, de Deceuninck-geveloplossingen kunnen probleemloos met uiteenlopende isolatiediktes gecombineerd worden. Qua afwerking is er de keuze uit de Standaard- en Premiumreeks. De Standaardreeks bestaat uit drie budgetvriendelijke gevelplanken, alle voorzien van een reliëfstructuur en  verkrijgbaar in 8 matte kleuren. De Premiumreeks splitst zich op in gecoate en bekleefde gevelbekledingen in pvc en in geveloplossingen in Twinson®. Twinson® is een houtcomposiet die de look & feel van hout verenigt met de onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid die eigen is aan pvc. Twinson is PEFC-gecertificeerd. Beide reeksen ‘Standaard’ en ‘Premium’ zijn  100% recycleerbaar en uitermate geschikt voor zij die niet alleen belang hechten aan het uitzicht van hun woning, maar ook aan de impact op het milieu en aan energiebesparing op lange termijn.