Actualiteit

Batibouw 2015: drie bouwtrends waar je niet omheen kan

Heb je plannen om je woning op te waarderen? Of staat er een nieuwbouwproject in de steigers? Dan is Batibouw 2015 dé beurs bij uitstek om inspiratie op te doen of om in contact te komen met de meest innovatieve spelers op de markt. Uiteraard is ook Deceuninck weer van de partij. We geven er een antwoord op al je vragen en stellen je met trots onze hoogisolerende ramen en deuren voor. Die sluiten overigens perfect aan bij de Batibouw-thema’s van dit jaar. Lees er hier alles over!

1. Energiezuinigheid: alles kan beter

De Vlaamse woningbouw heeft de jongste tijd al heel wat stappen gezet richting energiezuinigheid. Toch is er nog heel wat ruimte tot verbetering, zeker bij oudere woningen. Dat is ook de organisatoren van Batibouw 2015 niet ontgaan. ‘Start to renovate’ is een van de drie hoofdthema’s op de bekende bouwbeurs die op 26 februari van start gaat.

Terwijl de nieuwbouwprojecten vroeger niet bij te houden waren, is het vandaag al renovatie wat de klok slaat. Dat heeft niet alleen te maken met de lagere aankoopprijs van een te renoveren woning, maar ook met het lagere btw-tarief en de talrijke renovatiepremies. In verouderde woningen is het energiebesparingspotentieel het grootst. Je volgt daarbij het best de ‘Trias Energetica’-strategie:

  • Stap 1: beperk de energievraag, bijvoorbeeld door maximaal te isoleren met hoogisolerende ramen en deuren.
  • Stap 2: doe een beroep op duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen.
  • Stap 3: gebruik de overblijvende fossiele energiebronnen zo efficiënt mogelijk.

2. Het digitale huis

Woningen denken meer en meer met ons mee. De opkomst van domotica en de intrede van apps in onze huisapparatuur heeft ons interieur een ‘verstand’ gegeven. Denk maar aan slimme warmteregelaars die inspelen op het gedrag van de bewoners. De eerste paar keer zet je de thermostaat nog handmatig aan en uit, maar na een tijdje heeft de thermostaat een profiel gemaakt van je dagelijkse routine en speelt hij daarop in. Op Batibouw 2015 vind je alle nieuwe woonsnufjes!

2. Kostenoptimaal bouwen

Aansluitend op het renovatieluik zoomt Batibouw 2015 in op kostenoptimaal bouwen. Daarvoor is een kosten-batenanalyse cruciaal. Om die te berekenen, moet je rekening houden met de bouwkost (startinvestering om de woning te bouwen), maar onder meer ook met de inkomsten uit premies, belastingverminderingen en kosten en uitgaven voor energieverbruik.

Wil je je energieverbruik drastisch verlagen? Neem dan zeker een kijkje op de stand van Deceuninck of ga langs bij een van onze verdelers! Bestel vandaag al een gratis brochure voor meer informatie.