Deceuninck recycleert oude ramen en sluit de kringloop

Deceuninck recycling

Deceuninck opent haar nieuwe recyclingfabriek in Diksmuide (België), op de terreinen van haar bestaande PVC compoundingfabriek, die jaarlijks 105.000 ton compound produceert. Deze investering voor de recyclage van postindustrieel en postconsumer harde PVC bedraagt € 3 miljoen, met een capaciteit van 20.000 ton per jaar. Hierdoor wordt Deceuninck Recycling in Diksmuide de grootste recycler van harde PVC in de Benelux.Deceuninck verwerkt 100% van de gerecycleerde grondstof in nieuwe raamsystemen en bouwproducten. 50 jaar geleden startte Deceuninck met het ontwerpen van 100% recycleerbare producten en vandaag sluit de kring volledig.

Tom Debusschere, CEO:

“Deze nieuwe activiteit past binnen de globale strategische visie die we in 2009 hebben vastgelegd. We noemden het: “Building a sustainable home’ op basis van de 3 pijlers: Innovation, Ecology, Design.

In dit opzicht vonden we het onze plicht om te beginnen met recyclage. Tot vandaag deden derden dit voor ons, maar nu hebben we een eigen competentiecentrum opgericht op de terreinen onze PVC compoundfabriek. We zijn ervan overtuigd dat dit de juiste aanpak is en dat deze investering van € 3 miljoen binnen 3 jaar winstgevend zal zijn.PVC ramen met enkel glas van eind van de jaren ’60 en uit de jaren ’70 worden nu vervangen door beter isolerende ramen met dubbel of driedubbel glas. Aangezien de echte doorbraak van PVC op de ramenmarkt van de jaren ’80 dateert, gaan we uit van van een stijging van postconsumer PVC in de komende jaren.

PVC is een waardevol materiaal en hoort niet thuis op het stort of in de verbrandingsoven. Oude, gedemonteerde ramen kunnen naar Deceuninck gebracht worden voor recyclage. Voor de inzameling en het transport werken we samen met openbare en privé afvalverwerkingsbedrijven, bouwondernemingen, raamfabrikanten en – plaatsers in een radius van 500 km, met inbegrip van Noord-Frankrijk en West-Duitsland.
We nodigen alle partners uit om hun postconsumer harde PVC naar Diksmuide te sturen voor recyclage. Volgens plan zou tegen 2016 de capaciteit van 20.000 ton volledig benut zijn.
De meest groene grondstof is deze die je niet verbruikt. Vandaag, op Deceuninck’s 75e verjaardag, sluiten we de kringloop.”

Charter Duurzaam ondernemen sinds 1999

De productievestigingen van Deceuninck in Gits en Diksmuide zijn houder van het Westvlaams Charter Duurzaam Ondernemen.
Als één van de eerste bedrijven in de regio heeft Deceuninck het charter, toen nog het ‘West-Vlaams Milieucharter’, ondertekend. Het “Charter Duurzaam Ondernemen” is een hulpinstrument om duurzaam ondernemen concreet vorm te geven en te werken aan continue verbetering van de prestaties op milieu, sociaal en economisch vlak.Decennialang engagement in het teken van duurzaamheid

Deceuninck werd opgericht in 1937 en viert dit jaar haar 75e verjaardag. In 1960 begon de extrusie van rolluikprofielen en planchettes. Als één van de pioniers in Europa begon Deceuninck in 1967 met het ontwerpen en extruderen van raamprofielen. Al bij het prille begin was het recycleren van het PVC productieafval onderdeel van het businessmodel. In de jaren ’80 begon Deceuninck samen met externe partners PVC zaagafval uit de raamproductie op te halen en te recycleren.

In 2000 was Deceuninck medeoprichter van EPPA, de Europese sectororganisatie, en hielp zo mee de doelstellingen van Vinyl2010, het vrijwillig engagement van de industrie, te realiseren. Het engagement omvatte de recyclage van 200.000 ton postconsumer PVC tegen 2010. Met 260.000 ton deed de industrie waartoe ze zich geëngageerd had.

VinylPlus, de opvolger van Vinyl2010, engageert zich ertoe jaarlijks 800.000 ton te recycleren tegen 2020. De Europese Commissie verkiest vrijwillige engagementen boven regelgeving en vraagt andere industriesectoren gelijkaardige initiatieven te lanceren. VN secretaris-generaal Ban-Ki Moon toonde zijn waardering voor Vinylplus met een verwijzing ernaar tijdens de VN conferentie over duurzame ontwikkeling (Rio+20). De PVC industrie geeft het voorbeeld.

De kringloop sluiten door het hergebruik van gerecycleerde grondstof in nieuwe producten

De voorbije 25 jaar ontwikkelde Deceuninck producten en processen die toelaten iedere beschikbare kg gerecycleerde PVC te verwerken. Vensterbanken en wandbekledingsprofielen worden voorzien van een decoratieve folie. In 2004 lanceerde Deceuninck het Beebo-gamma voor muurbekleding. Interieurarchitecten loofden het product als echt duurzaam, een exclusieve decoratieve folie op gerecycleerd basismateriaal. In 2004 ontwierp en lanceerde Deceuninck de Cyclefoam geluidswand, nu te zien langs heel wat snelwegen, TGV-lijnen en luchthavens in Europa.

EuCertPlast-certificatie

Sinds vorige week is Deceuninck Recycling gecertificeerd volgens EuCertPlast. EuCertPlast is een certificatieprogramma voor bedrijven die postconsumer kunststoffen recycleren. Het programma strekt zich uit over heel Europa. Deceuninck behoort tot één van de eerste PVC recyclingbedrijven die deze certificatie hebben ontvangen.
In de korte samenvatting merken de auditors op: “…We zijn onder de indruk van enkele opmerkelijk goed opgezette systemen zoals het opsporingssysteem van aangevoerd afval tot gerecycleerde grondstof, de opleidingsprogramma’s voor medewerkers en het management, het interne informaticasysteem (DEPLIS), de technische installatie en de netheid van de site. Dit is zeer uitzonderlijk in het wereldje van kunststofrecyclers….”

Duurzame innovatie: Hoogste isolatie bij het laagste materiaalverbruik. En 100% recycleerbaar.

PVC is een duurzaam materiaal dat weinig onderhoud vergt. Ramen die vandaag geplaatst worden, zullen naar verwachting meer dan 50 jaren gebruikt worden. Voor isolatie zijn PVC ramen de meest economische oplossing. Gezinnen kunnen tot 50.000 liter (*) stookolie besparen. Voor zijn innovaties streeft Deceuninck naar de best mogelijke isolatie bij het laagst mogelijke materiaalverbruik.
Onlangs lanceerde Deceuninck Zendow#neo met glasvezelversterkte profielen. Zendow#neo haalt passiefhuisisolatiewaardes bij 40% minder gewicht. De recyclingfabriek in Diksmuide beschikt over de technologie om Deceuninck’s glasvezelversterkte PVC volledig te recycleren.


(°) Bron: Inoutic energy savings calculation: (zie: http://www.inoutic.de/en/tips-on-window-purchase/savingenergy/energy-saving-calculator/energiesparrechner.html) Berekeningsbasis: vervanging van 35m² ramen met enkel glas. Resultaten kunnen verschillen in functie van de regio en de kwaliteit van het gebruikte PVC-raamsysteem