Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Het beste E-peil halen, da’s meer dan muurisolatie!

clock min. reading time

Heb je een nieuwbouwproject of een ingrijpende renovatie op stapel staan? Weet dan dat de Vlaamse overheid je almaar strengere energienormen oplegt. Maar hoe vergroot je nu je kansen op een extra laag E-peil? Ontdek onze isolatietips!

Wat is dat E-peil precies?

Het E-peil is een maat voor de energieprestatie van je woning. Een EPB-verslaggever bepaalt deze score aan de hand van de EPB-software van het Vlaams Energieagentschap. Het hangt af van onder andere de luchtdichtheid, de compactheid en de thermische isolatie van een woning. Ook de vaste installaties – zoals verwarming, ventilatie, koeling en verlichting – oefenen een invloed uit op het E-peil. Hoe lager het E-peil, hoe milieuvriendelijker je woning.

Onder meer luchtdichtheid, compactheid en thermische isolatie beïnvloeden het E-peil van je woning. Veel mensen denken hierbij spontaan aan muurisolatie, maar een huis kan letterlijk langs alle kanten energie ‘lekken’. Daarbij spelen ook vaste installaties, zoals ventilatie, verwarming, koeling en verlichting een rol.

De huidige normen

Anno moet je rekening houden met deze maximumwaarden:

  • E-peil 30 voor nieuwbouwwoningen, wat ‘bijna-energieneutraal’ (BEN) is.
  • E-peil 90 voor ingrijpende renovaties.

Voor gewone renovaties geldt er momenteel nog geen maximum E-peil. Bestaande woningen moeten pas tegen 2050 de ‘BENOvatienorm’ (E-peil 60) halen.

Een optimaal E-peil: dubbele winst met muurisolatie

Je buitenmuren (na-)isoleren is sowieso een goed idee. De muren bekleden met crepi of gevelbepleistering is een snelle en goedkope oplossing. Bij een heel grondige renovatie kun je zelfs opteren voor een volledig nieuwe buitenmuur in baksteen. Wil je dit uitzicht wel, maar zonder al te veel gedoe? Er bestaan ook handige steenstrips met alle voordelen van gevelbepleistering.

Liefhebbers van een natuurlijke uitstraling kunnen hun huis dan weer verwennen met houten gevelbekleding. Welke afwerking je ook kiest, de muurisolatie moet perfect op de vloerisolatie aansluiten.

Vloerisolatie: comfort ten voeten uit

Een niet-geïsoleerde vloer haalt gemiddeld 11 °C. Niet zo aangenaam om met blote voeten op rond te trippelen. Door je vloer te isoleren, drijf je de vloertemperatuur op tot een behaaglijke 20 °C. Vloerisolatie bouw je op in vier lagen:

  • Een plaat van gewapend beton om vocht tegen te houden, de vloer te stabiliseren en ongedierte uit je isolatie te houden.
  • Bouwfolie en isolatie in de vorm van isolatieplaten, gespoten PUR of isolatiebeton.
  • Leidingen en een laag chape van minstens 8 cm dik.
  • De vloer van jouw keuze.

Daken en ramen isoleren: laat het renderen!

Door zijn grote oppervlak en het rechtstreekse contact met weer en wind, is je dak verantwoordelijk voor vijfentwintig procent van alle warmteverlies in je huis. Investeren in dakisolatie zoals glas- of rotswol, isolatieplaten of spuitisolatie is dus een slimme keuze. Daarnaast maken hoogisolerende ramen en deuren een groot verschil. Het heeft geen zin om je dak hermetisch af te sluiten, om de wind daarna door de kieren van je deur te horen fluiten.

Moraal van het verhaal: voor het laagste E-peil is totaalisolatie de beste keuze.

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator